Het graduatiesysteem van taekwondo volgt 10 kup graden en 9 dangraden. De kupgraden corresponderen met een bijbehorende kleur.

De zwarte band wordt behaald bij 1e dan en daarna kan men doorgaan tot de 9e dan.

10e/9e kup: De witte band staat voor maagdelijkheid van ziel en geest. De leerling is als een onbeschreven blad en staat aan het begin van de lange weg van taekwondo. Wit betekent onschuld, puurheid en verlichting.

8e/7e kup: Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in taekwondo betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om te groeien.

6e/5e kup: De groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het taekwondo eigen te maken.

4e/3e kup: Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot, en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling-taekwondoka.

2e/1e kup: Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de taekwondo technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige agressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van taekwondo komt nu pas kijken om de hoek.

1e-9e dan: De zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de taekwondoka moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis.